معرفی نرم افزار اسکچاپ sketchup
مدلهای نرم افزار اسکچاپ کلا از اتصال خطوط به یکدیگر به عنوان لبه های مدل ایجاد میشوند. در صورت پیوستن تعداد سه لبه یا بیشتر به یکدیگر یک صفحه یا plan ایجاد میشود و به طور خودکار وجه مدل بوجود می آید. لبه های مورد نظر و نیز وجه ایجاد شده باعث ایجاد مدل سه بعدی میشوند.
نرم افزار اسکچاپ در ابتدا توسط شرکت نرم افزاری last@ در سال ۱۹۹۹ تولید شد. در سال ۲۰۰۶ توسط شرکت گوگل خریداری شد و اسکچ آپ تا ورژن ۸ آن تحت عنوان گوگل اسکچ آپ روانه بازار شد. در سال ۲۰۱۲ به صورت رسمی امتیاز اسکچ آپ به شرکت تریمبل Trimble واگذار شد. در سال ۲۰۱۳ نسخه Sketch Up 2013 توسط شرکت تریمبل وارد بازار شد.
پلاگین نرم افزار اسکچاپ، موتور رندر معروف یعنی وی ری Vray ویژه اسکچاپ میباشد. همچنین می توانید از موتور رندرهای Podium و Twilight Render که اصولا برای اسکچ اپ ساخته شده اند نیز استفاده کنید. لینک وب سایت رسمی Sketchup.com
کاربردهای نرم افزار اسکچاپ در زمینه رشته مهندسی معماری، مهندسی عمران، مهندسی راه و ساختمان و تاسیسات، مهندسی مکانیک و همچنین طراحی بازی های کامپیوتری میباشد.
شاید تا کنون نام خیلی از نرم افزار های طراحی سه بعدی را شنیده باشید ولی نرم افزار SketchUp به صورت خیلی ساده و با توضیحات کاملاً تصویری به شما کمک می کند تا طرح سه بعدی اشیا (ساختمان، مدلهای قطعات و ...) را در کمترین زمان و ساده ترین ابزارها ایجاد کنید.
SketchUp Pro نرم افزاری قدرتمند در زمینه طراحی های سه بعدی برای ایجاد طرح های سه بعدی چند حالته ساختمانی می باشد. در این نرم افزار کاربران می توانند اقدام به ساخت و طراحی، ایجاد تغییرات و ویرایش مدل های سه بعدی نمایند. همچنین از ویژگی های دیگر نرم افزار اسکچ اپ می توان به توانایی هايی نظیر ایجاد طراحی های دو بعدی، ساخت مدل های هوشمند با قابلیت ایجاد نماها و زاویه های مختلف و ... اشاره نمود.
نرم افزار اسکچ آپ با تمام سادگی نه تنها جزو نرم افزار های مدل سازی سه بعدی محسوب می شود، بلکه در حیطه نرم افزار های فنی و کد (CAD) نیز قرار می گیرد. عبارت CAD به مفهوم طراحی و مدلسازی به کمک کامپیوتر میباشد.
کار با اسکچ آپ بر پایه خطوط است. و با پیوستن خطوط به هم سطوح بوجود می آیند. و با پیوستن سطوح بهم، ارتفاع و احجام بوجود می آیند. طراحی در اسکچ آپ با ابعاد و اندازه بسیار دقیق صورت میگیرد و همه اینها استفاده از آنرا راحت، دقیق و لذت بخش مینماید.
نسخههای مختلف نرم افزار اسکچاپ
نسخه SketchUp Viewer
در این نسخه رایگان از اسکچاپ، شما فقط امکان مشاهده، بررسی و حرکت در محیط نرم افزار اسکچاپ را دارید. بسیاری از مواقع طراح میخواهد که مدل سه بعدی اسکچاپ را به صورت سه بعدی به کارفرما یا هم تیمی هایش نشان دهد ولی نمی خواهد آن ها به مدل سه بعدی دسترسی داشته باشند یا بتوانند در طرح تغییری ایجاد کنند، بنابراین میتوان از نسخه ی SketchUp Viewer استفاده کرد. البته میتوان تغییراتی جزیی مثل روشن و خاموش کردن سایه ها یا تغییر حالات و زوایای دید به وجود آورد. شما می توانید این نسخه از اسکچاپ را روی گوشی موبایل، همراهتان داشته باشید و برای کارفرما یا افراد دیگر ارسال کنید. با نسخه اسکچاپ ویور امکان طراحی نخواهید داشت. با این حال می توانید مدل از پیش طراحی شده را درون این نسخه، از همه زوایا ببینید. به عبارتی تنها می توانید با آن پرونده های ساخته شده با اسکچ آپ را مرور کنید. از صحنه های از پیش تعیین شده استفاده کنید، و یا سایه ها را روشن و خاموش کرده یا تغییر دهید. درون مدل حرکت کنید و سبک نمایش خطوط و سطوح را تغییر دهید، و در نهایت صحنه ها را با پرینتر چاپ کنید. با اینحال نمی توانید خروجی ای از این نرم افزار بگیرید. نسخه SketchUp Viewer بسیار کم حجم میباشد.
نسخه SketchUp Shop
این ورژن اسکچاپ که به نسخه اسکچاپ کارگاهی معروف است مناسب طراحانی است که خودشان میخواهند طرح خودشان را هم بسازند. یعنی یا برای ساخت ماکت از این نسخه استفاده کنند یا این که مدل را در مقیاس واقعی تولید کنند. همچنین نجارها یا سازندگانی که با دستگاه های برش CNC، پرینترهای سه بعدی و ... کار می کنند، مخاطبین این ورژن اسکچاپ هستند. تفاوت این ورژن با نسخه SketchUp Pro در این است که نسخه shop به صورت وب اپلیکیشن است و با مرورگر باز می شود در صورتی که نسخه Pro یک نرم افزار است.
نسخه اسکچ آپ پرو SketchUp Pro
این ورژن در واقع نسخه اصلی و کاملترین نسخه نرم افزار اسکچاپ است که توسط شرکت ها، طراحان و معماران حرفه ای استفاده می شود. با تهیه این نسخه از نرم افزار اسکچاپ به تمامی امکانات تخصصی اسکچاپ دسترسی خواهید داشت. نسخه اسکچ آپ پرو کاملترین و حرفه ای ترین نسخه اسکچاپ میباشد و برای استفاده افراد حرفه ای و شرکت ها توصیه شده است. معمولا در ایران از نسخه کرک شده اسکچ آپ پرو استفاده می کنند. نسخه اسکچ آپ پرو شامل نرم افزار های Sketchup Pro و LayOut و Style Builder است. از برتری های نرم افزار اسکچ آپ نسخه Sketchup Pro می توان به قابلیت خروجی و ورودی از نرم افزار اتوکد Autocad و نرم افزار تری دی مکس 3ds Max اشاره کرد. نرم افزر اسکچ آپ پرو از فرمت های بسیاری برای خروجی و ورودی پشتیبانی می کند. مانند فرمت های png , tif , jpg , 3ds, dfx , dwg و... . همچنین از فرمت های avi ، webm و mp4 تا کیفیت Full HD برای خروجی انیمیشن استفاده می کند. چنانچه قصد استفاده از نرم افزار اسکچ آپ در زمینه امور معماری را دارید، باید از نسخه اسکچ آپ پرو استفاده کنید.
نسخه اسکچاپ میک SketchUp Make
این نسخه از نرم افزار اسکچاپ، برای استفاده های خانگی (شخصی) و مقاصد آموزشی مورد استفاده قرار می گرفت و شما موقع نصب آن باید متعهد شوید که از آن برای اهداف تجاری استفاده نکنید. نسخه make در 30 روز اول، امکانات نسخه Pro را در اختیار کاربران قرار می داد. با نسخه اسکچاپ میک امکان طراحی، ساخت و ویرایش انواع مدل های سه بعدی را خواهید داشت. و افزونه یا پلاگین های مختلف را بر روی آن نصب کنید. و تقریبا هر کاری از جمله مدل سازی، نمایش و ویرایش، گرفتن خروجی، نصب و استفاده از پلاگین های موتور های رندر را با نسخه اسکچاپ میک SketchUp Make انجام دهید.
جدیدترین ورژن نرم افزار اسکچاپ 2022
😉 اخیرا نسخه جدید اسکچاپ به نام SketchUp Studio به بازار آمده که قابلیت تحلیل نور و انرژی را نیز به آن اضافه شده است بنابراین به زودی شاهد آن خواهیم بود که نرم افزار SketchUp در کنار سایر نرم افزارهای BIM یا بیم خودنمایی کند؛ چون قابلیت انتقال دیتاهای IFC به رویت را نیز به ویژگی های خود اضافه کرده است.
کتابخانه آبجکت های آماده اسکچاپ
یکی از نقاط قوت نرم افزار اسکچاپ، دسترسی رایگان به کتابخانه آبجکت های آماده آن است که در واقع منبع و مرجع بسیاری بزرگی برای طراحان سه بعدی و معماران به حساب می آید. همه افراد می توانند مدل های سه بعدی خود را در این سایت آپلود کنند و در دسترس بقیه برای دانلود قرار دهند. مدل های این کتابخانه آنلاین را می توانید مستقیما بر روی فایل اسکچاپتان دانلود کنید و نیازی به دانلود آن روی سیستم تان ندارید. نام این کتابخانه آبجکت آماده اسکچاپ 3D Warehouse است که طراحان با استفاده از مدل های سه بعدی آماده آن می توانند سرعت طراحی و کار بر روی پروژه خود را افزایش دهند. البته مانند تمام نرم افزارهای مدلسازی سه بعدی دیگر، آبجکت های آماده اسکچاپ، برای دانلود رایگان در سایت های دیگر هم در سطح اینترنت موجود است. سایت 3D Warehouse یکی محبوب ترین و پربازدید ترین مراجع دانلود آبجکت است که بیش از دو میلیون مدل های سه بعدی برای دانلود دارد. حتی بسیاری از کمپانی ها، مدل سه بعدی محصولات خودشان را در این سایت قرار داده اند تا طراحان از آن ها در پروژه هایشان استفاده کنند، در واقع برای محصولات واقعی شان، کاتالوگی از آبجکت های سه بعدی در این سایت ایجاد کرده اند.
رندرینگ و خروجی در اسکچاپ
آخرین مرحله ای که در نرم افزارهای مدلسازی سه بعدی اتفاق می افتد، گرفتن خروجی و رندر در قالب عکس یا انیمیشن است. هر چه رندر نهایی با کیفیت تر و واقعی تر باشد، زحمتی که طراح برای سه بعدی کردن طرح خود کشیده، بهتر به تصویر کشیده می شود. نرم افزار اسکچاپ اساسا به منظور رندرینگ ساخته نشده و یک نرم افزار مدلسازی است. سازندگان نرم افزار اسکچاپ آنرا را برای خروجی های غیر واقعی ساخته اند. با کمک اسکچاپ شما می توانید با انواع استایل های غیر واقعی از قبیل کارتونی، اسکیس دستی، رندر خطی، رنگی و ... خروجی بگیرید و یا در همان محیط سه بعدی اسکچاپ، مدل خود را مشاهده کنید؛ ولی امکان رندر به شیوه متداول در آن وجود ندارد. برای رفع این مشکل و گرفتن رندر در اسکچاپ شما باید از پلاگین های رندر مخصوص اسکچاپ استفاده کنید، که دو مورد از قوی ترین موتورهای رندر که نسخه مختص اسکچاپ نیز دارند، عبارتند از:
- 1- موتور رندر وی ری برای اسکچاپ (VRay for SketchUp)
- 2- موتور رندر اینسکیپ برای اسکچاپ (Enscape for SketchUp)
این دو موتور رندر، خروجی های قابل قبولی از مدل و طرح سه بعدی شما در اسکچاپ نمایش می دهند ولی اگر مایل به گرفتن رندرهای حرفه ای تر و رئال تر برای پروژه های خود هستید، می توانید مدل سه بعدی خود را وارد نرم افزار 3Ds Max کرده و با وی ری تری دی مکس رندر بگیرید یا از لومیون استفاده کنید.
نرم افزار اسکچاپ برای اندروید
نسخه موبایل اسکچاپ (SketchUp Mobile Viewer) ابزاری برای استفاده از بعضی امکانات اسکچاپ در گوشیهای هوشمند است. اپلیکیشن اسکچاپ فایل اصلی اسکچاپ یعنی SKP را باز میکند و میتوان هر مدل سهبعدی را دانلود کرده و به آن وارد کرد. امکان زوم، جابجایی و چرخش مدل در این اپلیکیشن وجود دارد.