نرم افزار پروکست ProCAST چیست؟
نرم افزار پروکست یکی از قدرتمندترین نرم افزارهای شبیه سازی فرآیندهای ریخته گری میباشد.
نرم افزار ProCAST با توانایی شبیه سازی جریان مذاب، بررسی تخلخلها و مک های گازی بعد از انجماد، شبیه سازی انجماد، بررسی پروسه حرارتی قطعه در حین انجماد، شبیه سازی فرایندهای مختلف ریخته گری و ... اصلی ترین نرم افزارهای شبیه سازی ریخته گری در جهان محسوب می شود.
نرم افزار پروکست یک نرم افزار شبیه سازی صنعتی است که قابلیت آنالیزهای کوپل حرارتی، سیالاتی و تنشی را داشته و همچنین قابلیت های آنالیزهای متالوژیکی برای آلیاژهای ریختگی را داراست. این نرم افزار سازگاری بسیار بالایی با نرم افزارهای مدل سازی سری CAD/CAM دارد.
امروزه نرم افزار پروکست ProCast یکی از مهمترین نرم افزارهای شبیه سازی ریخته گری است که با بیش از ۲۰ سال همکاری سازنده با صنعت ریخته گری توسعه یافته است.
ریخته گری Casting چیست؟
ریخته گری یا Casting فن شکل دادن فلزات و آلیاژها از طریق ذوب، ریختن مذاب در محفظه ای به نام قالب و آنگاه سرد کردن و انجماد آن مطابق شکل محفظه قالب میباشد. این روش قدیمی ترین فرایند شناخته شده برای بدست آوردن شکل مطلوب فلزات است. اولین کوره های ریخته گری از خاک رس ساخته می شدند و لایه هایی از مس و چوب به تناوب در آن چیده می شد.
ریخته گری در حوزه های متفاوت علم، هنر و فناوری مطرح است. به هر میزان که ریخته گری از حیث علمی پیشرفت میکند، ولی در عمل هنوز تجربه، سلیقه و هنر قالب ساز و ریخته گر است که تضمین کننده تهیه قطعه ای سالم و بدون عیب است.
فن ریخته گری از اساسیترین روشهای تولید میباشد. به دلیل اینکه بیشتر از ۵۰ درصد از قطعات انواع ماشین آلات به این طریق تهیه میشوند. فلزاتی که خاصیت پلاستیک کمی دارند با قطعاتی که دارای اشکال پیچیده هستند، به روش ریخته گری شکل داده میشوند.
ریختگری با توجه به تکنولوژی و مجموعه تجهیزاتی که در قالب گیری دخیل هستند شامل موارد زیر میشود: ریخته گری در قالب ماسهای، ریخته گری به روش ریژه (قالب های فلزی)، ریخته گری در قالب فلزی و با فشار کم، ریخته گری در قالب فلزی و با فشار بالا، دیزاماتیک، ریخته گری دقیق، ریخته گری در قالب های کوبشی و غیره.
هر یک از موارد فوق دارای کاربردی است، که با توجه به میزان تولید قطعه، کیفیت مورد نظر آن، ابعاد و جنس قالب، از هر یک از این روشها استفاده میشود.
معرفی نرم افزار پروکست ProCAST
یکی از مهمترین زمینه های توسعه علم و فناوری در صنعت ریخته گری، کاربرد روشهای عددی برای حل مسایل مکانیک سیالات و ترمودینامیک در جریان حرکت مذاب در راهگاه ها و قالب و انجماد مذاب در قطعه است.
این توسعه موجب گردیده تا طراحان بتوانند از طریق طراحی روش های تولید به وسیله کامپیوتر، قبل از اقدام به ساخت مدل و ریختن فلز مذاب در قالب، به مشخصات ساخت و تولید قطعه دست یافته و از قابل تولید بودن قطعه اطمینان حاصل نمایند.
در نرم افزار پروکست برای شبیه سازی و تحلیل فرآیندها از روش اجزای محدود استفاده شده است که در کنار روش های اختلاف محدود و حجم محدود از روش های مطرح در شبیه سازی فرآیندهای مهندسی محسوب می شود.
نرم افزار های تخصصی ریخته گری شامل نرم افزار ProCAST ، نرم افزار QuickCast ، نرم افزار SolidCast ، نرم افزار AutoCast و نرم افزار MagmaCast میباشند و از مهمترین نرم افزار های شبیه سازی ریخته گری محسوب می شوند.
دلایل استفاده از نرم افزار های شبیه ساز ریخته گری چیست؟
پیشرفت صنعت ریخته گری در گروی بهبود کیفیت محصولات، کاهش هزینه ها و افزایش نرخ تولید می باشد.
استفاده از روش های آزمایش - خطا که پیش از این در صنعت ریخته گری دنیا برای بهبود فرآیندهای ریخته گری و بهبود کیفیت محصولات مرسوم بوده است، بسیار پر هزینه و طولانی بوده که متخصصین را بر آن داشته تا به سوی روش های کم هزینه و کوتاه تر حرکت کنند.
جایگزین کردن این روش با روش طراحی بر پایه شبیه سازی توانسته است بسیاری از کاستی های روش قبل را جبران کند.
این پیشرفت باعث شده طراحان بتوانند قبل از صرف وقت و هزینه های زاید نسبت به اصلاح طرح های خود اقدام نموده و روش های تولید قطعه ریختگی خود را دریافت دارند. نتیجه عملی استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری در طراحی فرایندهای تولید، دستیابی سریع به قطعه ارزان تر است.
آموزش تخصصی نرم افزار پروکست ProCAST training
در سایت های مرتبط با مهندسی متالورژی و ریخته گری، جزوات و مطالب مختلفی در مورد آموزش نرم افزار پروکست وجود دارد.
ولی نرم افزار پروکست نرم افزاری نیست که با استفاده از کتاب و فایلهای آموزشی، آن را فرا بگیرید و به اصطلاح اصلا کاربرپسند User friendly نیست.
از طرفی ماهیت ریخته گری، پروسه ای با تعداد پارامترها و متغیرهای بسیار زیاد می باشد. بنابراین فراگیری این نرم افزار با استفاده از کتاب ها بسیار سخت و طاقت فرسا و شاید برای بسیاری از افراد ناممکن باشد. البته استفاده از این فایلها بعنوان مطالب کمک آموزشی در کنار کلاس آموزش حضوری پروکست می تواند موثر باشد.
امکانات نرم افزار پروکست را می توان به سه دسته زیر تقسیم بندی نمود:
۱- آنالیزهای مرتبط با نرم افزار پروکست
۲- فرآیندهای ریخته گری شبیه سازی شده با پروکست
۳- پیش بینی عیوب ریخته گری در نرم افزار پروکست
معرفی نرم افزارهای شبیه سازی مراحل طراحی، ساخت، تست و کارکرد واقعی قطعات
شرکت ESI GROUP با داشتن تعداد زیادی نرم افزار می تواند یک قطعه را در همه مراحل طراحی، ساخت، تست و کارکرد واقعی دنبال کند.
شرکت ESI GROUP اولین شرکتی بود که با ساخت نرم افزار PAM-CRASH توانست تست تصادف خودرو را به طور کامل شبیه سازی کند و در ساخت و طراحی بدنه، صندلی، کیسه هوا، کمربند ایمنی و دیگر اجزای خودرو به خودروسازان آلمانی کمک رساند.
این شرکت با داشتن نرم افزارهایی از جمله نرم افزار ProCAST ، نرم افزار QuickCAST ، نرم افزار PAM-RTM ، نرم افزار PAM-FORM ، نرم افزار PAM-STAMP ، نرم افزار PAM-TUBE ، نرم افزار SYSWELD ، نرم افزار CFD-ACE+ ، نرم افزار SYSTUS ، نرم افزار VA One و دیگر نرم افزارها در شبیه سازی فرآیندهای تولید، عملیات حرارتی و جوشکاری، مواد کامپوزیتی، دینامیک سیالات، تحلیل سازه، تحلیل نویز و دیگر زمینه ها فعالیت دارد.
شرکت ESI GROUP سازنده نرم افزار نمونه سازی مجازی است که رفتار محصول را در حین تست، ساخت و در هنگام استفاده واقعی شبیه سازی می کند.
این شرکت دارای مجموعه وسیعی از نرم افزارهای کاربردی است. با نرم افزارهایی از جمله نرم افزار ریخته گری PROCAST ، نرم افزار جوشکاری SYSWELD ، نرم افزار شبیه ساز تصادف PAM-CRASH ، نرم افزار شکل دهی PAM-STAMP و … میتواند انواع روشهای تولید قطعات را شبیه سازی کند و بررسی قطعه را از ابتدا تا انتها دنبال نماید.
متالورژی Metallurgy چیست؟
علم کار با فلزات یا متالورژی Metallurgy شاخه ای از علم مواد است که به شناخت و استخراج فلزات و فناوری های کار با فلزات میپردازد.
علم متالورژی جداسازی مواد معدنی از سنگ معدن آنها، ذوب، تصفیه و تولید شمش، بهبود خواص و تهیه آلیاژها و فن کار بر روی فلزات و شکل دهی آنها را دربر میگیرد.
به طور کلی علم مواد فقط شامل بررسی خواص جامدات می شود و دربرگیرنده فلزات، سرامیک ها، پلیمر ها و کامپوزیت ها است.
علم متالورژی به طور عمده به فلزات میپردازد. از زمانی که انسان فلز را شناخت، متالورژی را به عنوان یک هنر فرا گرفت. و در تحصیلات تکمیلی خواص و کاربرد دیگر جامدات نیز بررسی می شود.
صنعت ریخته گری از دیر باز در جهان به عنوان یک صنعت مادر شناخته شده و با پیشرفتهای روزافزون تکنولوژی نقش آن آشکار میگردد.
در عصر حاضر میتوان رشته متالورژی را مادر صنعت دانست. در دنیایی صنعتی امروز بی شک اگر آلیاژهای خاص و کاربر با کمک علم متالورژی به وجود نمیآمد هم اکنون ما شاهد خیلی از پیشرفت های بشر نبودیم.
روشهای تولید مصنوعات فلزی :
- ریخته گری
- متالورژی پودر
- شکل دهی فلزات
- جوشکاری
- ماشین کاری
معرفی گرایش های رشته متالورژی:
- متالورژی ذوب فلزات
- متالورژی صنعتی
- متالورژی استخراجی
- جوشکاری
- ریخته گری
- بیو مواد
- نانو مواد
- سرامیک
- خوردگی
- شکل دهی فلزات
- شناسایی و انتخاب مواد مهندسی
- مهندسی مواد
سرفصل کلی آموزش نرم افزار پروکست :
- معرفی نرم افزار Visual Environment
- آشنایی با محیط Visual Mesh
- نحوه وارد کردن فایل با فرمتهای مختلف
- ایجاد کردن Mesh
- آشنایی با محیط Visual Cast
- تعریف Visual Mold
- تعیین پارامترهای Volume Manager
- مشخص کردن Process Condition Manager
- تنظیم Simulation Parameter
- آنالیز Start Simulation
- آشنایی با محیط Visual Viewer
- تعاریف Scale Control
- نمایش Results
- Temperature
- Fraction Solid
- Solidification Time
- Shrinkage Porosity