تفاوت ابرپیوند (Hyperlink)، ابر متن (Hypertext)، ابررسانه (Hepermedia) و متن لنگر (Anchortext)
پیوند یا لینک برای کاربران وب مفهوم آشنایی است. پیوندها، صفحات و اجزای مختلف وب را به هم ربط می دهند، لذا کاربر می تواند سریع و ساده از نقطه ای به نقطه دیگر یا از صفحه ای به صفحه دیگر برود. هر پیوند، اجزا و جزئیاتی دارد که با هم مرتبطند اما یکی نیستند. در همین خصوص جا دارد تفاوت اَبَرپیوند یا هایپرلینک(hyperlink)، اَبَرمتن یا هایپرتکست (hypertext)، اَبَررسانه یا هایپرمدیا (hypermedia) و متن پیوند یا انکرتکست (anchor text)، که چهار اصطلاح مرتبط با پیوندهای صفحات وب هستند، بررسی شود. در این مقاله، تفاوت ابرپیوند (هایپرلینک)، ابرمتن (هایپرتکست)، ابررسانه (هایپرمدیا) و متن لنگر (انکر تکست) با مثال هایی توضیح داده خواهد شد.
اکثر صفحات وب، از جمله همین صفحه ای که اکنون در حال مطالعه آن هستید، بر پایه زبان نشانه گذاری HTML پدید آمده اند. یکی از قابلیت های مهم در HTML امکان ایجاد پیوند بین صفحات مختلف و اجزای مختلف یک صفحه است. مثلا هم اکنون اگر بخواهید از این صفحه، به صفحه اصلی سایت آموزشگاه پایا بروید، کافی است روی آرم سازمان فنی و حرفه ای در بالاترین نقطه از گوشه سمت راست صفحه، کلیک کنید. این عکس، پیوندی است که شما را به نشانی صفحه نخست سایت انتقال می دهد.
هنگام بحث درباره پیوند یا لینک، به چهار اصطلاح مهم برمی خورید:
- ابرپیوند یا هایپرلینک (Hyperlink) :
به آن پیوند یا لینک نیز می گویند. ابرپیوند، دستوری است که به عنصری متنی یا غیرمتنی در صفحه وب الصاق شده است و کاربر را به آدرسی مشخص در وب ارجاع می دهد. برای اینکه ابرپیوند عمل کند، کاربر باید عنصر یاد شده را کلیک کند یا ماوس را روی آن نگه دارد.
- ابرمتن یا هایپرتکست (Hypertext):
اگر عنصری که ابرپیوند بر آن اعمال شده است، یک عبارت متنی باشد، به آن ابرمتن (Hypertext) می گویند.
- ابررسانه یا هایپرمدیا (Hypermedia):
اگر عنصری که ابرپیوند بر آن اعمال شده است، یک تصویر یا ویدیو یا صوت یا گرافیک یا ترکیبی از آنها باشد، به آن ابررسانه (Hypermedia) می گویند.
- متن پیوند یا متن لنگر یا انکر تکست (Anchor text):
عبارت متنی تایپ شده در ابرمتن را متن لنگر (Anchor text) می گویند.
در ادامه، چهار اصطلاح فوق با مثال و جزئیات بیشتری توضیح داده می شوند.
ابرپیوند (Hyperlink) چیست؟
ابرپیوند یا هایپرلینک (Hyperlink) را بطور خلاصه پیوند یا لینک (Link) نیز می گویند. ابرپیوند، دستوری است که به یک نشانی خاص در وب اشاره دارد. آن نشانی می تواند به یک صفحه وب یا بخشی از صفحه یا به داده ای در وب تعلق داشته باشد. ابرپیوند به عنصری (متنی یا غیرمتنی) در صفحه وب الصاق می شود تا کاربر بتواند با کلیک یا اشاره روی آن عنصر، به آدرس مربوطه هدایت شود. همین صفحه ای که اکنون مشغول مطالعه آن هستید پر از ابرپیوندهایی است که شما را به صفحاتی در همین سایت یا خارج از آن هدایت می کنند.
ابرپیوندها با آدرس های وب (URL) معنا می یابند. به عبارت دیگر، هر ابرپیوند باید به یک آدرس وب خاص اشاره داشته باشد تا بتوان آنرا ابرپیوند دانست.
ابرپیوندها برای ایجاد ارتباط بین صفحات و آدرس های مختلف وب و انتقال سریع کاربر از آدرسی به آدرس دیگر ساخته شده اند. کاربر با کلیک کردن روی ابرپیوند، به آدرس سایت یا صفحه مقصد منتقل می شود. در اکثر صفحات اینترنتی وقتی ماوس را روی ابرپیوند نگاه می دارید، آدرس مقصد در پایین پنجره مرورگر نشان داده می شود. همین حالا می توانید برای آزمایش، ماوس را روی یکی از پیوندهای این صفحه از سایت نگه دارید و آنگاه خواهید دید که آدرس مقصد، در نواری خاکستری در پایین پنجره مرورگر نمایش داده می شود.
ابرپیوندها از مهمترین و کارآمدترین اجزای صفحات وب امروزی هستند. بدون ابرپیوند مجبور بودید، آدرس هر صفحه یا سایتی را دستی در نوار آدرس مرورگر وارد کنید. اما با کمک ابرپیوند، کافی است روی لینکی که به آدرس صفحه مدنظرتان اشاره دارد، کلیک کنید تا سریعا به همان صفحه منتقل شوید.
پیوندها یا ابرپیوندها را می توان به سه دسته کلی تقسیم کرد:
- پیوند داخلی (Internal link) : وقتی از صفحه ای در سایت تان به صفحه دیگر در سایت خود پیوند می دهید، به آن پیوند داخلی می گویند.
- پیوند خارجی (External link) : وقتی از صفحه ای در سایت خودتان به صفحه ای از یک سایت دیگر پیوند می دهید، به آن پیوند خارجی یا پیوند خروجی می گویند زیرا کاربر را به جایی بیرون از سایتتان ارجاع می دهد.
- پیوند ورودی (Backlink) : وقتی سایت دیگری به صفحه ای از سایت شما پیوند می دهد، به آن پیوند ورودی می گویند. هر سه گونه پیوند فوق اگر درست و به جا به کار گرفته شوند، در ارتقای رتبه و افزایش بازدید سایت تاثیر مطلوبی خواهند داشت.
ابرمتن یا هایپرتکست (Hypertext) چیست؟ ابررسانه یا هایپرمدیا (Hypermedia) چیست؟ و این دو با هم چه تفاوتی دارند؟
در بالا گفته شد که ابرپیوندها به عناصری متنی یا غیرمتنی الصاق می شوند تا کاربر بتواند با کلیک یا اشاره روی آن عناصر، به نشانی مربوطه انتقال یابد. اگر عنصری که روی آن کلیک می کنید متنی باشد، به آن ابرمتن (Hypertext) می گویند. اما اگر بجای متن از تصویر، ویدیو، صوت، گرافیک یا ترکیبی از این عناصر استفاده شده باشد، به آن ابررسانه یا هایپرمدیا (Hypermedia) می گویند.
پس ابرمتن و ابررسانه در اصل یک چیز هستند اما قالب شان با هم فرق می کند. برای مثال، فرض کنید ما از همین صفحه بخواهیم به صفحه دیگری که موضوع آن، راهنمای خرید مودم روترهای VDSL است، لینک دهیم. اگر برای این منظور عبارت راهنمای خرید مودم روترهای VDSL را در صفحه تایپ و سپس آن را به ابرپیوند (هایپرلینک) تبدیل کنیم، یک ابرمتن (هایپرتکست) ساخته ایم. اما اگر بجای آن، تصویری از مودم روترهای VDSL را در صفحه درج و آنرا به پیوند تبدیل کنیم؛ طوری که شما با کلیک روی آن تصویر، به صفحه مذکور منتقل شوید، به آن ابررسانه (هایپرمدیا) می گوییم (به عنوان مثالی دیگر، تصویر 2 را نیز ببینید.
متن پیوند یا متن لنگر یا انکر تکست (Anchor text) چیست؟
انکر (Anchor) در انگلیسی به معنی لنگر است. هر پیوند یا لینک را می توان به زنجیری تشبیه کرد که دو لنگر به دو سر آن وصل شده است. وقتی از نقطه فعلی در وب به نقطه دیگری لینک داده می شود، گویی آن دو نقطه با دو لنگر به هم متصل می شوند. در اینصورت، ابرمتن یا ابررسانه موجود در صفحه جاری را لنگر مبدا (source anchor) و صفحه یا داده ای را که ابرپیوند به آن اشاره دارد، لنگر مقصد (destination anchor) می گویند.
اما متن پیوند یا متن لنگر یا انکر تکست (Anchor text) چیست؟ در زبان HTML، متنی را که به ابرمتن (Hypertext) تبدیل شده است، متن لنگر می گویند. مثلا در همین سایت ، عکس آرم فنی و حرفه ای در بالای صفحه که شما را به صفحه اصلی سایت شبکه ارجاع می دهد، متن لنگر محسوب می شود. اگر بجای عکس، عبارتی مثل صفحه اصلی به کار می رفت، عبارت صفحه اصلی متن لنگر محسوب می شد.
به تفاوت متن لنگر (انکر تکست) با ابرمتن (هایپرتکست) توجه داشته باشید. ابرمتن، جنس عنصر پیونددهنده را مشخص می کند اما منظور از متن لنگر، عبارت متنی به کار رفته در ابرمتن است.
پس متن لنگر فقط در پیوندهای متنی (Hypertext) به کار می رود و لذا همیشه باید تایپ شده باشد. پیوندهای غیرمتنی یا چندرسانه ای (Hypermedia) طبیعتا متن لنگر ندارند، مگر اینکه همراه شان یک عبارت متنی نیز تایپ و به لینک تبدیل شود.
متن لنگر (انکر تکست) نیز در ارتقای رتبه سایت موثر است. متن لنگر در صفحه مبدا نوشته می شود، اما به واسطه ابرپیوند، با صفحه مقصد نیز ارتباط دارد. لذا توصیه شده است که در انکر تکست، کلمات کلیدی صفحه مقصد را به کار ببرید. مثلا اگر در صفحه ای از سایتتان درباره خودروها مطلبی نوشته اید و می خواهید از آنجا به صفحه دیگری از سایت پیوند دهید که کلیدواژه آن، آشنایی با ضدیخ خودروها است، بکوشید همان کلیدواژه را در متن لنگر به کار ببرید. یعنی بجای عبارات کلی و نامفهومی مثل به این آدرس مراجعه کنید یا این صفحه را کلیک کنید بهتر است کلیدواژه صفحه مقصد را به عنوان متن لنگر به کار ببرید. استفاده از کلیدواژه صفحه مقصد به عنوان متن لنگر، در ارتقای رتبه سایت تاثیر مطلوبی دارد.
خلاصه
ابرپیوند یا هایپرلینک (hyperlink)، حاوی آدرسی است که کاربر می تواند از محل فعلی خود در صفحه وب، به آن آدرس انتقال یابد. برای این منظور، عنصری لازم است که کاربر بتواند با کلیک کردن آن یا نگاه داشتن ماوس روی آن، به آدرس مذکور منتقل شود. اگر آن عنصر، متن تایپ شده باشد، به آن ابرمتن یا هایپرتکست (hypertext) می گویند. اما اگر عنصری تصویری، ویدیویی، صوتی، گرافیکی یا تلفیقی از آنها باشد، به آن ابررسانه (hypermedia) می گویند. متنی که در ابرمتن به کار می رود، متن پیوند یا متن لنگر یا انکر تکست (anchor text) محسوب می شود.
آموزشگاه کامپیوتر پایا